Továbbtanulási lehetőségek

Ezt a honlapot azért hoztuk létre, hogy a felvételi és továbbtanulás előtt álló fiatalok eszmét cserélhessenek.

Célunk elsősorban a szakközépiskolai továbbtanulási lehetőségek bemutatása.

Kevesen tudják, hogy szakközépiskolában (szakiskolában) nem csak az általános iskola után lehet felvételizni, hanem számtalan olyan szakközépiskola létezik, amely az érettségizett korosztály számára nyújt továbbtanulási lehetőséget.


2010. október 29., péntek

Szakképzés az általános iskola után

Csaknem 140 szakma kerülhet át a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fennhatósága alá, így a szervezet határozhatna a gyakorlati és közismereti óraszámokról és a vizsgakövetelményekről - írja a kormány október 8-án bejelentett akciótervéről a Világgazdaság. Korábban a kamara kijelentette: a német duális rendszerre térne át a szakképzés területén, így a nyolcadik osztály elvégzését követő szakképzést támogatja.
A kormány második, október 18-án bejelentett akcióterve szerint a kamara vehetne át csaknem 140, többek között építőipari, valamint idegenforgalmi területeket érintő szakmát, így határozhatna arról, hogy mennyi gyakorlati és mennyi közismereti óraszámban és milyen vizsgakövetelmények mentén képezzék a diákokat. A szakképzésben résztvevők nyolcvan százalékát érintő változás 2011 szeptemberében éreztetné hatását.
"Mivel a megállapodás rögzíti a feladatokat és az irányokat, a kamaránál már az idén decemberben megkezdődhet a munka a megvalósítás érdekében" - mondta el a világgazdaságnak Bihall Tamás, a kamara oktatási és képzési alelnöke. Hozzátette: a finanszírozási feltételekről a szakképzés területéért is felelős Czomba Sándorral, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával november végére állapodhatnak meg. A duális képzési rendszer során, mely nagyobb hangsúlyt helyez a gyakorlati elemekre, át kell gondolni a felnőttképzés és az iskolai rendszerű oktatás harmonizációját, valamint a tankötelezettség korhatárát. A szakemberek szerint a 18 éves korig tartó tankötelezettség túl hosszú a szakképzésben, és legalább egy évvel csökkenteni kellene azt - tolmácsolta a szakértők véleményét Bihall Tamás. Álláspontjuk szerint nem szerencsés, hogy a magyar diákok csak 16 éves korukban kezdik meg a szakképzést.
A kormány által tervezett szakképzési reformok között szerepel, hogy átdolgozzák a képzés szakmai tartalmát és gyakorlatcentrikussá teszik azt, így annak 70-80 százaléka gyakorlati tartalmú lesz. Egyszerűsítenék továbbá a vizsgakövetelményeket, új záróvizsga rendszert dolgoznának ki, szakmák szerint differenciált iskolai normatív finanszírozási rendszert vezetnének be, tanulói ösztöndíj- és egyéves továbbfoglalkoztatási rendszert alakítanának ki, egyszerűsítenék az Országos Képzési Jegyzéket, illetve megváltoztatnák a regionális fejlesztési és képzési bizottságokat.
(Forrás: Világgazdaság, Edupress)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése